Ahir, BTV va emetre una peça fent-se ressò de la reivindicació que hem fet des…

L’espai AFA’s del Camí Escolar del Poblenou
Hola, famílies,
Compartim al web un article que pensem que serà del vostre interès. Es tracta d’una peça sobre el Camí Escolar publicada al número de desembre de la revista El Poblenou escrita per Roger Llorca i Julián García, un pare de la nostra escola i membre de la Comissió de Barri. Bona lectura!
El Camí Escolar, Espai Amic és un programa de l’Ajuntament de Barcelona amb els objectius principals de potenciar l’autonomia dels infants en el seu camí cap a l’escola, promoure la mobilitat sostenible a la ciutat i aconseguir així entorns més amigables.
El Camí Escolar es vertebra en diferents eixos mitjançant la participació de diferents actors, entre els quals destaquen el paper que hi tenen les escoles i les associacions de famílies de l’alumnat.
Des de 2007, les famílies d’unes quantes escoles del Poblenou que participen al programa vam decidir conformar l’Espai AFA’s del Camí Escolar del Poblenou per treballar de forma coordinada, compartint les nostres dificultats i els nostres diferents processos i també proposant-nos objectius en comú com a barri.
D’aquesta forma, en els darrers cursos hem aconseguit fer accions com una gimcana el curs 2015-2016 amb la participació de les Botigues Amigues, o el projecte Camí9 el 2017-2018. En aquest projecte nenes i nens de diverses escoles, a partir d’una feina prèvia a l’aula en la qual escollien punts del barri que els semblaven rellevants (biblioteca, mercat, monuments, etc.), construïren conjuntament un mapa del barri, ressaltant des del seu punt de vista quins eren els carrers més transitats i les vies prioritàries, i que va acabar amb una posada en comú a la plaça de Josep Maria Huertas Claveria.

De la mateixa forma, a l’Espai AFA’s fa un parell de cursos, vam fer enquestes a les escoles amb l’objectiu de donar a conèixer el Camí Escolar a les famílies i, entre altres coses, també preguntar a infants i famílies per punts que consideraven perillosos en el seu camí a l’escola. Amb tots aquests punts a millorar vam elaborar un informe en el qual demanàvem al Districte que revisés certs aspectes, com canviar de lloc contenidors que impedeixen la visibilitat, posar algun semàfor, etc. Aquest informe es va entregar el gener de 2019 i encara no hem rebut resposta.
Fa unes setmanes, al barri es va produir un desgraciat accident que va acabar amb la vida d’un infant. Des de l’Espai AFA’s del Camí Escolar no volem culpabilitzar a ningú d’aquest accident. Però sí que pensem que si volem fomentar l’autonomia dels nens i nenes perquè es moguin amb llibertat al carrer, hem d’aconseguir un barri i una ciutat amb entorns pacificats de trànsit.
Vivim en una ciutat que, com totes, s’ha urbanitzat al llarg de l’últim segle pensant en els automòbils i sabem que hi ha molts motius que ens han de fer canviar aquesta visió de l’espai públic. Creiem que aquest ha de ser recuperat per a les persones i, per això, les nostres demandes de pacificació del trànsit. I no només per a facilitar l’ús i la vida en aquests espais, sinó també perquè estem cridats a rebaixar radicalment la contaminació, vivint com vivim en un dels barris amb més contaminació atmosfèrica d’una de les ciutats més contaminades d’Europa.
És urgent que l’Administració, a la qual agraïm que impulsi programes com el Camí Escolar, prengui consciència que aquestes iniciatives comporten un canvi radical en la idea de qui té la prioritat en l’ús de l’espai públic, i prengui mesures decidides com ja es fa en moltes ciutats europees, per fer del carrer un lloc públic de veritat, on també puguin ser protagonistes els infants. Com explica Francesco Tonucci, pedagog italià: “Abans els nens i les nenes es consideraven part de la ciutat i compartien l’espai públic amb els adults. Ara la ciutat creix i tenim com a model l’home adult i el cotxe: la ciutat feta per als cotxes s’ha fet incòmoda per als infants i això fa que no visquin la vida pública.”
Julián García i Roger Llorca